Släng alla krubbitarremmar!!!

Idag har det börjat en debatt om krubbitning på flera bloggar. Tyvärr finns det fruktansvärt mycket missuppfattningar och myter om krubbitning o andra stereotypa beteendestörningar hos häst. Det visar sig tydligt även i de här bloggdiskussionerna, där åsikterna går vitt isär och en del påståenden är direkt felaktiga.

Jag är väldigt intresserad av de här sk ovanorna hos hästar och vill gärna dela med mig av mina tankar och erfarenheter, men även om vad forskningen på det här området anser.
Ska försöka fatta mig kort, lr iaf relativt kort... ;)


Vad är stereotypa beteendestörningar?
De vanligaste stereotypa beteendestörningar man brukar prata om är krubbitning, luftsnappning/luftslukning, vävning/boxvandring och HSS (huvudskakning). I alla former handlar det om ett meningslöst, onormalt beteende som hästen upprepar likadant om och om igen, en stor del av dygnet. Hästen kan helt enkelt inte låta bli.


Vilka är orsakerna?
Det finns några tydliga faktorer som kan orsaka stereotypa beteendestörningar:

  • Ärftlighet
  • Dålig stallmiljö
  • Utfodringsrutiner
  • Stress och frustration
  • Smärta
  • Magsår
  • Kraftig fysisk ansträngning

Hästen har alltså utvecklat ett slags tvångsbeteende pga påfrestande, störande saker som händer runt omkring den som gör att den mår dåligt. Om vi försöker hindra hästen från att utföra sitt stereotypa beteende kommer den må ännu sämre. En krubbitarrem gör att hästen blir ännu mer frustrerad eftersom det gör ont!

Vad kan man göra åt det?
Alla stereotypier är kroniska. När en häst väl har utvecklat ett stereotypt beteende så kan man inte få bort det. Men man kan göra mycket i hästens vardag för att förbättra den! Några exempel:

  • Fasta rutiner
  • Fasta utfodringstider
  • Förlänga ättiden
  • Liten flock där hästen trivs
  • Undvika att ändra i flocken
  • Aldrig låta hästen vara ensam
  • Hålla hästen i bra kondition
  • Undvika alltför kraftig ansträngning
  • Se till att hästen inte har ont eller får magsår
  • Undvika stora förändringar i hästens liv
  • Underlätta för hästen att utföra sin ovana! Annars mår den ännu sämre!

Ta död på myterna!
Det finns faktiskt en hel del forskning på området och forskarna är eniga!

  1. Det är inte sant att krubbitning o luftsnappning orsakar kolik!
  2. Det är inte sant att krubbitare o luftsnappare sväljer luft! Det rapande ljudet som man hör är när luften vänder i strupen på hästen.
  3. Det är inte sant att hästen mår bättre när man sätter på en krubbitarrem!
  4. Det är inte sant att vävning orsakar senskador och förslitningsskador på benen!
  5. Det är inte sant att krubbitning, vävning eller andra stereotypa beteenden kan smitta! Fundera istället på stallmiljö o övr rutiner om fler i samma stall utvecklar liknande ovanor!
  6. Det är inte sant att boxvila orsakar eller förvärrar stereotypa beteenden! Däremot ska hästen alltid ha sällskap!

Kommentarer
Postat av: Frieda

Mycket intressant! Jag misstänker HSS på min häst, han lider nog inte nåt nämnvärt av det, har mer bara tics med mulen... Men jag önskar att någon som vet massor om HSS kunde höra av sig till mig. För ska man in på klinik har jag hört att ALLT annat ska uteslutas först...

2010-01-26 @ 10:10:03
URL: http://gaaaalet.blogg.se/
Postat av: Pwö

Jättebra skrivet. Jag tror att många av dessa stereotypa beteenden är alldeles onödiga - om fler visste mer skulle man kunna undvika det. Inte i alla fall men i flera. Synd och trist!

2010-01-26 @ 15:52:19
URL: http://hastliv.blogspot.com
Postat av: Mia

jag tror visst att boxvila under långa perioder kan orsaka beteende störningar hos en häst med stort rörelsebehov. stress/ frustration.

2010-01-26 @ 16:00:54
URL: http://mikri.blogg.se/
Postat av: Lollo, JUST NU TÄVLING PÅ BLOGGEN, SPONSRAD AV GRAND-PRIX

Min gamla häst krubbet och snappade luft. Enbart för att han var stressad. Vi hade fasta utfodringstider och alltid samma rutiner och han trivdes riktigt bra med sina kompisar och allt. Men han slutade aldrig. Och i hans förra hem var det lite si och så. Så han hade krubbitit hela sitt liv.. Visserligen blev det bättre men det försvann aldrig helt.

2010-01-26 @ 20:44:14
URL: http://westerngirl.devote.se
Postat av: jessica

Hej ponnymamman!Va ju tvungen att kika in på din blogg efter du kikat på min:)Mkt interssant att du tar upp dessa beteenden som kan orsaka en del konflikter.Jag har även läst att hästar som håller på med huvudskakningar/beteende-störningar oftast är ganska hårt hållna i både hantering och ridning och studien visar att det framförallt e dressyrhästar som gör detta(Ridsport nr 1 2010)beteende då dom "behöver" mer disiplin i sitt framförande i ridningen!Och visst kan det ju stämma..?!En "brall" i hoppning e ju mer OK än i dressyr..:)Mvh jessica

2010-01-26 @ 21:34:37
URL: http://magicmomentchessstrauss.blogspot.com
Postat av: Angelica

Det är egentligen ganska sjukt med vävgaller & krubbitarremmar eftersom dessa stereotypa beteendestörningar framkommer av att vi på något sätt hindrat hästen att utföra sina naturliga beteenden och gjort att den måste ta ut sin frustration på annat sätt. När vi sedan blockerar den möjligheten är det ju klart att hästen blir ännu mer frustrerad och måste finna andra sätt att få utlopp för sina behov/naturliga beteenden. Sjukt att vissa, en hel del, smäller på en krubbitarrem istället för att reda ut vad problemet är och åtgärda det! Skulle ju se det som den första (och enda) vägen att komma tillrätta med problemet!

2010-01-26 @ 21:55:37
URL: http://thereflex.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin


RSS 2.0