Stångbett? - Kedja & skumrem!
Hävstångsbett
Alla bett med hävstång fungerar på liknande sätt: varje tygeltag blir kraftigare, man blir "starkare" i handen o bettet får en större inverkan. Därför ökar också skaderisken i hästens mun.
För att förhindra obehag o minska skaderisken finns det flera saker man måste tänka på:
- Hävstångsbett bör alltid vara odelade eftersom delade bett rör sig för mycket i hästens mun och kan både sticka upp i gommen, slå mot tänderna och klämmas i mungiporna.
- Hävstångsbett bör inte heller ha för hög port för det kommer också slå upp i gommen när bettet vrids då man tar i tygeln.
- Hävstångsbett skall alltid användas med kindkedja och det är viktigt att den är spänd lagom hårt. Annars inverkar inte bettet på rätt sätt. Kedjan ska inte sitta åt när tyglarna är lösa, men den ska vara så pass hårt spänd att hävstången inte kan röra sig mer än c:a 30 grader när man tar tyglarna.
- Skumrem ska man också alltid ha på bett med hävstång. Den stabiliserar bettet och gör framförallt så att inte bettet kan "tippa framåt" när man t.ex. leder hästen i tygeln.
De här bilderna visar en korrekt anpassad pelhamstång med kedja och skumrem.
På den tredje bilden har jag lagt ihop bilderna så man tydligt kan se vinkeln hur bettet kan röra sig.
Den här bilden visar tydligt vad som händer med bettet när tygeln verkar neråt/framåt om när man inte har skumrem.
Bilderna har jag lånat fr Djurtandvårdskliniken
Kommentarer
Postat av: Sabina Borenius- Satsningen som juniorryttare
Sv: Ja den är verkligen jättebra! :D
Postat av: M
Har inte fattat vad du menat med skumrem men nu ser jag. Delta heter det nu för tiden :) I alla fall känner alla som jag vet till det som "delta" eller "deltatygel" :)
Trackback